Skvělá. Zábavná. Rychlá. Poučná. Plná smíchů a nekonečného mluvení.
Tak by se dala popsat moje sobota. Na fcb nebo u ostatních krásek jste určitě postřehli, že v sobotu proběhlo v Praze v prostorách Laboratoria - Scuola di Cucina, setkání bloggerů iniciativy Vím, co jím, anebo když bloggeři vaří.
S touhle skvělou iniciativou jsem se měla možnost setkat již podruhé. Nebudu ji dlouze představovat, zájemci se mrknou na jejich krásné stránky. Chci se ale podělit o osobní dojem. Musím říct, že si takové činnosti velmi cením. Myslím, že snaha pomoci vybrat lidem ty správné potraviny, nebo alespoň ty lepší do jejich jídelníčku je k nezaplacení. Navíc se mi líbí, že pomáhají nejen logem na potravinách, ale i nejrůznějšími naučnými videi a vzdělávacími články na jejich webu. Tento týden navíc startuje jejich akce "Solte méně" neboli appel na snížení příjmu soli v jídelníčku, což je věc, kterou si málokdo uvědomuje a přitom může dost ohrozit snahu například o redukci. Na podporu téhle akce se navíc můžete zúčastnit soutěže a poslat svojí slánku na dovolenou :) více tady
A teď už k samotné sobotě. Musím vyzdvihnout krásné prostory školy vaření, kde jsme se všichni setkali. Setkání začalo přestavením iniciativy Vím, co jím a pak krátkou přednáškou MUDr. Václavy Kunové právě na téma soli v jídelníčku. Potkat paní doktorku pro mě byl další zážitek do sbírky, neboť byla mojí alfou a omegou výživy v mých začátcích. Díky jejím radám jsem se začala ve stravě orientovat a shodila jsem nechtěných pár kilo. Určitě mrkněte na stránky, které mám pročtené skrz na skrz.
Další vstup byl od sympatické foodstylistky Lenky Foltýnové. Pro nás fitness bloggerky bych řekla že tipy docela nepoužitelné, ale věřím, že pro food bloggery to bylo hodně naučné a zajímavé. Zjistili jsme totiž že jídlo je třeba nedovařit, upravit jarem a podobně aby na fotce hezky vypadalo. No a my vaříme hlavně abychom to snědli že jo :D
Hodně jsme diskutovaly |
mluvily.. |
královsky se bavily :D.. |
...Ale taky jsme se pečlivě soustředily na vaření ;) |
Chystali jsme tříchodové menu.
1. Jako předkrm salát s kořenovou zeleninou s černou čočkou, kozím sýrem a opečenými vlašskými ořechy.
Exkluzivní záležitost. Tento druh čočky jsem dosud neznala a rozhodně ji do jídelníčku zařadím. Hodí se především do salátů, díky tomu, že zůstává krásně sypká. Kombinace s kozím sýrem a ořechy byla prostě vynikající. Musela jsem si dát aspoň trochu na ochutnání (samozřejmě musím dodržovat svoji dietu, proto ta pidi degustační porce).
porce pro bikinky :D |
2. Hlavní chod byl hovězí flank s opečenou polentou a karamelizovanou růžičkovou kapustou. Chtěla jsem to původně zamlčet, ale holky stejně škodolibě práskly :D že první pokus našeho steaku letěl za šedého kouře do koše. Bylo mi hrozně líto takového krásného kuPolenta se vařila hromadně, nechala zatuhnout na plechu a kousky jsme si pak sami opékali na pánvi. Kapustu jsme měli karamelizovat, ale my jsme si ji s Verunkou nechaly tak.
3. Dezert byl ve znamení odlehčené verzi tiramisu. Mascarpone bylo nahrazeno riccotou a smetanou. Verunka říkala že bylo dobré, já jsem ochutnat nemohla, ale když jsem to chystala s láskou, nemohlo to dopadnout jinak :D
Všechny naše výtvory jsme si pak mohli vyfotit v koutku k tomu určenému s blesky a různými pomocníky, kterým nerozumím :D
Na závěr proběhlo hromadné focení ve fotokoutku s papírovou zeleninou. Dostali jsme výbavičku v zelené tašce, z čehož mě nejvíce potěšila bazalka v květináči :) Skvělý den jsme s holkami zakončily v kavárně v převážné většině na kávě se skořicí. S Verunkou jsme nemohly opomenout mé oblíbené Sklizeno a pak jsme se nechaly odvést žlutým vlakem za neutuchající diskuze domů.
Tímto bych chtěla poděkovat iniciativě Vím co jím, za skvělý den, který pro nás připravili a za činnost, kterou v rámci osvěty zdravého stravování vyvíjí. Holkám bloggerkám za báječnou atmosféru a bolavé břicha od smíchu :)
Fotky jsou z dílny Verunky Duží a Lenky Foltýnové :)
Fotky jsou z dílny Verunky Duží a Lenky Foltýnové :)
Jeeee já na ty "profi" fotky musim počkat, až skončim ve školeeeee :/ :D no ale bylo to skvělý prostě no <3 (mě baví ta fotka, jak jsi tam s Blankou a já tam za váma dělám takovej obličej alá "proč jsem tady jak pátý kolo u vozu?" :DDD)
OdpovědětVymazat:D jo ta je fakt super
VymazatRozkošný 😘 tyhle akce jsou prima
OdpovědětVymazatjo bylo to moc fajn :)
VymazatHance a Kristí to tam strašně sluší, ze všech nejvíc, já se spíše divím,že jsi na něco takového vubec jela,když vařit (očividně) zrovna neumíš, vyparádila ses jak na přehlídkové molo a stejně skoro nic nesnědla,aby nedejbože nepřibrala deko navíc:D
OdpovědětVymazatjinak akce se zdála být fajn, ostatní si to jinak očividně užili. P.
Víš co je hrozně fajn? že moje důvody proč jsem tam jela, proč se neoblíkám do společnosti stejně jako na doma a proč neporušuji svoji dietu vůbec chápat nemusíš. ;) Hezký den
VymazatJá snad nikdy nepochopím ty rýpavé anonymy..
OdpovědětVymazatJinak ty momentky jsou parádní :D. stránku rozumnehubnuti.cz mám taky ráda, je tam dost užitečných informací :)
;) fotky vyšly hezky ;)
VymazatTo je aspoň porcička! :D A to s tím steakem byla celkem sranda :D Takový dým kolem něj! :D
OdpovědětVymazatAhoj, pekny clanek, jen v kousku o hovezim se ti nejak pomotal text a evidentne mas v pulce vety vlozeny kus co ma byt asi az za tim :D Jo a nefunguje ti odkaz na bloggerku Verunku :(
OdpovědětVymazatBože Veruš, mám (další) záchvat smíchu z té fotky "kralovsky se bavily" :-D To je fakt povedená momentka :-D Jinak skvělý článek :* A máš pravdu, že je komické, že nás spojila až cesta do Prahy :-D Ale teď už víme, že bez sebe ani ránu! :-P :-*
OdpovědětVymazatTo by mě zajímalo, čemu jsme se tak smály. :D
OdpovědětVymazatJinak bezva den to byl! :-)
Nic proti, ale iifim se ti moc neosvědčuje :D .. -_-
VymazatTak trochu skoda jidla... Ale taky zvat bikinu (co umi varit jen zdrave patlacky a cokoliv s proteinem) v priprave na takovou akci nedava moc smysl... Kdyby to byla ochutnavka chemickych sirupu bez kalorii, tak to pochopim...
OdpovědětVymazat