Ahojte,
dneska vám přináším super jednoduchý recept, jen z pár surovin.
Dezert, který je téměř bez sacharidů, za to plný bílkovin, a tak se vám s klidem vejde i do diety jako kousek ke kávě nebo i místo svačiny.
Recept není z moji hlavy, ale z kuchařky "Jak jíme zdravě v létě", malinko jsem si ho pro sebe upravila.
Co budete potřebovat?
- 5 vajec
- 2 lžičky tekuté stévie (já jsem vyměnila za javorový sirup)
- 25g holandského kakaa
- 200g odtučněného tvarohu
- sůl
Troubu předehřejeme na 180 °C. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme se sladidlem a metličkou nebo mixérem vyšleháme do pěny, do které pak zapracujeme kakao. V jiné míse vyšleháme z bílků a špetkou solí sníh. Do hotového sněnu pak po částech opatrně vmícháme připravenou žloutkovou pěnu s kakaem. Vlijeme na plech (vymazaný nebo vystlaný pečícím papírem) já jsem použila velikost 20x20 cm, recept doporučuje 20x30. Pečeme na 180 °C ccca 15-18 min.
Než se upeče těsto připravíme si krém z tvarohu a sladidla a necháme vychladit. Upečený korpus necháme aspoň 20 min vychladnout, pak ho podélně rozřízneme na dvě části. Na spodní část namažeme připravený krém, já jsem na něj naskládala ještě na kolečka nakrájený banán, který už nutně potřeboval spotřebovat :D a přiklopíme druhou částí korpusu. Celý dezert se pak nechá ještě před podáváním vychladit.
Pokud dezert nakrájíte na 12 kousků, bude mít tyto hodnoty (bez banánu)
1 porce 54 kcal, 5g B, 1g S, 3g T.
Byla jsem překvapená, jak vyšlehaná vajíčka, můžou vytvořit těsto hodně připomínající lehký piškot. Celkově je to na ty hodnoty hodně povedený dezert, polovinu jsem s klidem snědla na odpolední svačinu :)
Kuchařky Jíme zdravě se mi dostaly do rukou zrovna ve chvíli, kdy se můj jídelníček stal ohromně monotónní a já jsem začala hledat nějaké recepty pro inspiraci. Najdete v nich skvělé tipy od pomazánek, polévek, hlavních chodů až po dezerty a co je pro mě zásadní, vše v souladu se zdravou stravou, často splňující i fitness lifestyle. Líbí se mi ta pestrost chutí, která by mě často nenapadla spojit, i to, že není potřeba ohromné množství surovin.
Dejte mi vědět, jestli recept vyzkoušíte, Vaše V.
Článek vznikl ve spolupráci s Jíme zdravě.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Každý komentář mě potěší ♥